Modeljubilæer er der masser af. Det er ikke usædvanligt, at en bilmodel kan markere, at det er 40, 50 eller 60 år siden, at den blinkede med lygterne for første gang.

Alligevel er der forskel. Tag bare Golf GTI, som med sin debut i 1976 var med til at danne skole for letbenede, sportslige udgaver af hverdagsbiler og samtidig er blevet et ikon.

1. Generation 1974-1982

Den første generation af Golf GTI i den faceliftede version fra 1982 er letbenet at køre, men der er også masser af slør, larm og vindstøj. (Foto: Thomas Hjortshøj) Den første generation af Golf GTI i den faceliftede version fra 1982 er letbenet at køre, men der er også masser af slør, larm og vindstøj. (Foto: Thomas Hjortshøj)

Det flade GTI-skilt, den enorme skovl af en frontspoiler og sportssæderne med de høje vulster fortæller os, at det er en ur-GTI. Vi sidder i den faceliftede model fra 1982, som er blandt de sidste udgaver med den oprindelige 1,6 liters indsprøjtningsmotor på 110 hk. Det er nok til at flytte den 840 kg lette bil kvikt.

Men det sker også med masser af resonans, mens motoren ryger op i 2.500-3.000 omdrejninger, som især larmer på motorvejen.

Styretøjet er let, men sejlende, og byder på masser af slør omkring midterstillingen, der skal trædes hårdt på bremserne for at få bilen ned i fart ved vejkryds, og gearkassen er løs i koderne efter nutidens forhold.

Men modellen, som dybest set bygger på en basis-Golf fra 1974, var skarp efter datidens forhold.

Skærmbillede 2016-05-07 kl. 21.02.04.jpg Topfart – 8. maj 2016 Topfart: Golf GTI er verdens hurtigste forhjulstrækker
 

2. Generation 1983-91

Der er soliditet over tingene i anden generation af GTI. 16V’eren fra 1987 er tung og solid i sin fremfærd. Den kan godt lide omdrejninger. (Foto: Thomas Hjortshøj) Der er soliditet over tingene i anden generation af GTI. 16V’eren fra 1987 er tung og solid i sin fremfærd. Den kan godt lide omdrejninger. (Foto: Thomas Hjortshøj)

Med II’eren blev Golf mere voksen – og tungere, så kampvægten voksede. Det gjorde motorydelsen også, nemlig til en 1,8’er med 112 hk, som nåede at være med i de sidste Golf I’ere, mens den mere heftige 16V med 139 hk snart kom til.

Den klarer 0-100 km/t. på 8,6 sekunder mod 9,0 sekunder i den lette I’er.

Modellen kunne genkendes på de dobbelte forlygter i den klassiske kølergrill med en rød kantstribe, som dog er pillet af testbilen. Indendørs er der dømt 1980’er-stemning med et spartansk instrumentbord med store, kantede kontakter, og hvor sportssæderne med karo-tern, der oprindeligt var suppleret af en golfbold som gearknop, var de mest markante GTI-kendetegn.

Den solide Golf II opleves tung i styretøj, håndtering og bremser, hvor man skal trykke godt til efter nutidens forhold.
 

3. Generation 1991-1997

I tredje generation fra begyndelsen af 1990'erne er det sportslige underspillet. Det er en komfortabel bil, som ikke opleves specielt sportslig. (Foto: Thomas Hjortshøj) I tredje generation fra begyndelsen af 1990’erne er det sportslige underspillet. Det er en komfortabel bil, som ikke opleves specielt sportslig. (Foto: Thomas Hjortshøj)

Udefra er det svært at spotte, at dette er en Golf GTI med 2,0 liters motor og 115 hk. Kun et par diskrete GTI-skilte og alufælge afslører det.

Indenfor er sportssæder og ditto instrumenter de eneste synlige tegn. Instrumentbordet er nøgent, som en norsk bjælkehytte, og nærmest som i en basis-Golf 1,4.

Golf III var kendt som en blød og komfortabel model, hvor de runde former slog igennem på køreegenskaberne. Det gælder også GTI’en, der mere opleves som en hurtig Golf end en direkte sportsvogn. Motor, undervogn og styretøj er her langt mere afstemt i forhold til forgængeren, men er også til den komfortable side.
 

4. Generation 1997-2003

Den fjerde generation af Golf GTI ligger stabilt på vejen, men den er mere en kraftigt motoriseret rejsevogn frem for en sportsvogn. (Foto: Thomas Hjortshøj) Den fjerde generation af Golf GTI ligger stabilt på vejen, men den er mere en kraftigt motoriseret rejsevogn frem for en sportsvogn. (Foto: Thomas Hjortshøj)

Modellen, der tidligere er blevet kaldt den mest helstøbte Golf nogensinde, virker stadig usædvanligt. Udefra er GTI Edition 20-modellen med en 1,8 liters turbomotor på 180 hk dog om muligt endnu mere anonym, hvor den igen mest afsløres på det klassiske GTI-skilt i snuden.

Undervognen er mere fast og styretøjet præcist efter datidens forhold, mens motoren giver et pænt kraftoverskud og klarer 0-100 km/t. på pæne 7,9 sekunder.

Med nutidige øjne er vi dog stadig ikke på niveau med køreegenskaber og kræfter i en almindelig Golf anno 2016. I disse år nedtonede VW den rendyrkede Golf GTI. Her kom flere motorvarianter under GTI-logoet, mens andre Golf’er allerede for år tilbage med VR6- og VR5-motorerne ydede op til ca. 200 hk.

GTI’en blev reduceret fra at være en selvstændig model til at være én blandt mange varianter. Den er mest af alt en hurtig, allround rejsevogn.

Se også: Ny VW SUV får gedigen overhaling
 

5. Generation 2003-2008

Med femte generation af Golf GTI er både udstråling og den direkte medrivende køreglæde tilbage. Den er virkelig sjov. (Foto: Thomas Hjortshøj) Med femte generation af Golf GTI er både udstråling og den direkte medrivende køreglæde tilbage. Den er virkelig sjov. (Foto: Thomas Hjortshøj)

Her har VW genfundet GTI-ånden og børstet de ikoniske elementer af. Fronten signalerer med sin klare, røde kølergitterstribe GTI, mens instrumenterne med de dybtliggende ure, sportssæder med høje vulster og ornamenteringen i kabinen, inklusive den obligatoriske Golf-kugle som gearknop, skaber den rigtige stemning.

Den 2,0 liters turbomotor på 200 hk brummer stramt og godt og tager fat med det samme. Udstødningen lyder sprød, og acceleration fra 0-100 km/t. er med sine 7,2 sekunder mere end godkendt.

Vi ligger solidt på vejen og nyder den halvhårde affjedring. Dette er den rigtige GTI-oplevelse, og, efter vores mening, den fedeste af de biler, som vi kører i dag
 

6. Generation 2008-2012

Den sjette generation kombinerer det sportslige med det komfortable på fremragende vis. (Arkivfoto: Casper Dalhoff) Den sjette generation kombinerer det sportslige med det komfortable på fremragende vis. (Arkivfoto: Casper Dalhoff)

Så sidder vi i en fuldfed, ornamenteret årgang 2010, hvor de tykt forede sportssæder og kabinen med masser af krom-indlæg løfter os til nærmest lounge-niveau fra den mere spartanske Golf V.

Udefra har den fået en nøje afstemt GTI-tråd med den diskrete, røde gitterindsats og GTI-logo i front, imens de store 18-tommers fælge med 225/40-dæk matcher tidens takter.

Under hjelmen spiller en 2,0 liters turbomotor, som nu har 210 hk og klarer 0-100 km/t. på 6,9 sekunder. Her er køreoplevelsen blevet til et nærmest perfekt afstemt niveau mellem det sportslige og komfortable. Det er på alle måder en helstøbt bil.

Se også: Leasing: Brugte biler hitter stort
 

7. Generation 2012

Med syvende generation er der skruet op for effekter og det visuelle. GTI Clubsport kan boostes til 290 hk, og Clubsport S klarer 310 hk. (Foto: Thomas Hjortshøj) Med syvende generation er der skruet op for effekter og det visuelle. GTI Clubsport kan boostes til 290 hk, og Clubsport S klarer 310 hk. (Foto: Thomas Hjortshøj)

Den nyeste Golf GTI Clubsport viser, at VW kan være med i den hårde ende. Den ser ond ud, som den står på Sturup Racetrack med kæmpefælge, racerspoilere, diffusere og uendeligt dybe sportssæder.

Motoren er en 2,0 liters turbo på 265 hk, der kan boostes op til 290 hk, og klarer 0-100 km/t. på 6,3 sekunder, imens sportsundervognen hjælper med at klare idealkurverne på banen, hvor vi tester modellen i selskab med den vilde Golf R med 300 hk og 4Motion firehjulstræk. Indpakningen lever op til indholdet.

GTI Clubsport er en knivskarp sportsvogn, der kan køre op mod de fleste på banerne. Men VW har også brugt den enestående forhistorie til at genopbygge GTI-ikonet.