Belgien og USA gav tirsdag aften og et godt stykke hen over midnat VM-slutrunden ikke så lidt af en gave, da de blæste frem og tilbage over banen, som om prærien brændte under dem, med forlænget spilletid og det hele.

Det blev den belgiske stjerneparade, der ganske fortjent trak det længste strå med 2-1, men først efter at have set amerikanerne brænde deres største chancer i kampen i 2. halvleg af den forlængede spilletid.

Helt præcist skabte belgierne 30 chancer, 20 skud inden for rammen, ifølge FIFA’s egen statistik. Og det bare i den ordinære spilletid. Mod USA’s 5 og 4.

Efter den forlængede spilletid hed statistikken utrolige 38/27 mod 13/9.

Belgisk stormløb
Den 19-årige Lille-angriber Divock Origi var trods sin manglende rutine blevet foretrukket helt på top frem for både Chelseas Romelu Lukaku og Everton Kevin Mirallas, og han viste lige fra kampens start hvorfor: han er ekstremt hurtig.

Alllerede i det andet minut var det Ferrari mod Trabant, da han satte Omar Gonzalez af, og gik mod målet fra en spids vinkel. Tim Howard afviste dog skuddet, og Everton-keeperen afviste efterfølgende flere håndfulde afslutninger som sit holds bedste mand.

Divock Origi var et af sit holds bedste. (Foto: AP)

Amerikanerne krigede godt i 1. halvleg uden at skabe store chancer, men fra starten af 2. halvleg blev det tydeligt, at der trods alt var niveau-forskel. Hazard, De Bruyne og Origi faldt gang på gang ned i banen og modtog bolden, som blev spredt godt ud på fløjene eller stukket ned mellem backer og centerforsvarere.

Løbene gjorde ondt på amerikanerne, og store belgiske chancer kom trillende i  bundter: 47. minut (Mertens), 53. minut (De Bruyne og Besler), 55. minut (De Bruyne), 56. minut (Origi), 59. minut (Origi og Mertens), 69. minut (Witsel), 72. minut (Origi), 76. minut (Mirallas), 80. minut (Hazard), 84. minut (Hazard), 88. minut (Hazard), 90. minut (Kompany), 90. minut (Hazard), 91. minut (Fellaini).

I dommerens tillægstid fik USA’s Chris Wondolowski amerikanernes klart største chance indtil da, helt fri få meter fra mål, men da kæmpestore Courtois kom springende ud mod ham, fik amerikaneren sparket langt over.

Skydetelt i forlængelsen
Og så gik det i den forlængede spilletid amerikanerne, som det også gik Algeriet mod Tyskland: Filmen knækkede med det samme.

Romelu Lukako kom ind for en fremragende men træt Origi og slog til med det samme.

Chelsea-angriberen udnyttede sin store fysik til at erobre bolden med et skulderskub på en forsvarer, han stormede mod mål og lagde bolden til en fri De Bruyne, der tog et træk og sparkede den i langt hjørne.

Efter 30 brændte, belgiske chancer fik De Bruyne hul på Tim Howard. (Foto: AP)

Da Lukako selv gjorde det til 2-0 efter en kontra i det 105. minut, syntes det slut.

Men 19-årige Julian Green viste i 2. halvleg af forlængelsen, hvor han er på lønningslisten i FC Bayern, da han flugtede 2-1-reduceringen ind over Courtois.

Julian Green overlister Courtois. (Foto: AP)

Derefter løb de to hold frem og tilbage over banen og skabte den ene store chance efter den anden, og mod slutningen af dramaet stod Jürgen Klinsmann og brølede ad kampens fjerdedommer: ‘Where the f*ck did that ONE minute come from?!?’

Den amerikanske landstræner mente, der skulle lægges mere tid til. Han fik dog ikke sin vilje. Det gjorde Belgien, som møder Argentina i kvartfinalen på lørdag.

Se også: NBA-legende om VM: Derfor slår fodbold ALDRIG igennem